Párkapcsolat

Sokszor halljuk, hogy néhány évszázaddal ezelőtt mennyivel könnyebb volt a párválasztás. A fő indok a felek között fennálló, kimondatlanul is egyértelmű szerepek. A nő vezette a háztartást és nevelte a gyerekeket, a férfi pedig a családfenntartásért felelt.

Az egyenjogúság miatt azonban gyökeresen megváltozott a nemek társadalomban betöltött szerepe.

A nők új terhet vettek a nyakukba a munkavállalással, ami a karrierépítés szempontjából jó, ugyanakkor túlterheltté teszi őket.

A kialakult szituáció a férfiak helyzetét sem könnyíti meg.

Sokan nem tudják, hogyan viszonyuljanak a sikereket hajszoló nőkhöz. Felmerül bennük a kérdés, mi szükségük van egy férfira, ha mindent előteremtenek maguknak. Mások a feminin feladatokban nem szívesen vállalnak részt, ami konfliktusokat eredményezhet.

Vannak vélemények, melyek szerint a legnagyobb gond a magánélet és a munka összeegyeztetése. De valóban ez okozza a problémát?

Vagy egyszerűen türelmetlenebbek vagyunk a másikkal?

A tanácsadások során a párok rengetegszer hoznak fel idegtépő apróságokat. Olyanokat, melyek a kapcsolat elején egyáltalán nem számítottak. Az idő előrehaladtával azonban minden megváltozik. Képesek lesznek egy pillanat alatt dühbe gurulni az elhajított zokni, a mosatlan edények vagy egy újabb pár cipő láttán. És akkor a másik családja, baráti társasága még szóba sem került.

Ilyenkor a két félen múlik, megoldják-e ezeket a problémákat, vagy inkább hagyják elveszni a kapcsolatukat a süllyesztőben.

Vitathatatlan, hogy a férfiak és a nők a legtöbb téren különböznek. Az egyik fél a szín, a másik a teljesítmény alapján választ autót. Eltér a vezetési stílusuk, a döntési szokásaik, gyakorlatilag az egész világot más szemüvegen keresztül látják.

A különböző nézőpontok gyakran veszekedésbe torkollanak.

Ismerős a szituáció, amikor a nő a 15 évvel korábbi sérelmeit hozza fel? Ezzel szemben a férfi arra sem emlékszik pontosan, mit ebédelt tegnap, végül az egészre felháborodással reagál.

A háttérben meghúzódó magyarázat az egyes agyféltekék aktivitásában keresendő. A férfiaknál a logikáért, míg a nőknél az érzelmekért felelős oldal dominál.

Az összhang ennek ellenére megteremthető, hiszen kiegészítik egymást.

A másik oldalról lehetetlen nem észrevenni, mennyire sokan élnek manapság szingliként.

Az egyik részük váltig állítja, jól érzi magát egyedül, nincsen szüksége senkire, míg a másik részük kétségbeesetten keresi a számára megfelelő partnert.

Az igazság az, hogy társas lények vagyunk, így hiába tagadjuk, irtózunk a magány gondolatától.

Vágyunk valakire, akihez jó érzés odabújni egy rossz nap végén. Szeretnénk egy embert, aki támogat a céljaink elérésében, aki számára a nő vagy a férfi fogalma mellett mi jelenünk meg.

A bonyodalmaktól eltekintve mindenkinek van esélye megtalálni azt a párt, akivel élményekben gazdag élete lehet. Az ehhez vezető úton a legnagyobb gátat a saját magunk ismeretének hiánya adhatja.

Tisztában vagyok azzal, mennyire nehéz megtenni az első lépéseket, legyen szó akár a párkapcsolati problémák felismeréséről, majd helyrehozásáról, akár a párkeresésről. Éppen ezért nyújtok megbízható, segítő kezet az elindulásban.