Önbizalom

Az önbizalomhiány a céljaink elérése előtt álló egyik legnagyobb akadály.

Az egészséges önbizalomra az élet minden területén szükségünk van.

Ennek köszönhetően könnyebben ismerkedünk, ami a karrier szempontjából is fontos.

Olyan, mintha egyeseknek a génjeibe lenne kódolva ez a tulajdonság, míg mások képesek e nélkül élni. Sokan azt gondolják, képtelenség változtatni helyzeten, de nincs igazuk. A kulcs a meggyőződés, a kitartás, illetve a gyakorlás.

Talán Ön is tapasztalata azt a jelenséget, hogy az önbizalom fogalmát összekeverik az önteltséggel, elbizakodottsággal. Ez pedig súlyos tévedés. Az önbizalom ugyanis egy pozitív állapot, ami az egészséges egyensúlyra utal.

Mit jelent az önbizalom?

Ha le akarjuk egyszerűsíteni, akkor megadja, mennyire bízunk a saját képességeinkben, tehetségünkben. Vagyis reálisan meg tudjuk ítélni, képesek vagyunk-e az adott célt elérni.

Nem arról van szó, hogy csak pozitív jellemzőket tulajdonítunk magunknak. Ugyanúgy tisztában vagyunk a negatívumainkkal, az önértékelés során azonban nem ezeket domborítjuk ki, hanem a pozitív oldalunkat értékeljük.

Hogyan várhatja el másoktól, hogy elfogadják, ha saját maga is képtelen rá?

Ön szerint mekkora eséllyel fog megvalósulni az álma, ha Ön sem hisz benne?

Valószínűleg a választ Ön is tudja. A következő kérdés az, hogyan változtathat ezen.

Mindennek az alapja az önelfogadás.

Az önbizalom több oldalról építhető fel, a kiindulási pont azonban közös. Ez nem más, mint az önelfogadás, ami a személyiségünkön, erősségeinken, gyengeségeinken túl a múltbeli döntéseinkről szól.  

A tiszta laphoz szükség van a korábban történt, gátló események letisztázására. Amikor ez megtörténik, szó szerint olyan érzése lesz, mintha mázsás súlyok omlanának le a válláról.

Amikor megtanulja elfogadni az életét, végre nem fogja ostromolni magát a múltbeli döntései miatt. Ez azért is felesleges, mert már nem tud rajtuk változtatni. Az őrlődéssel viszont értékes időt vesz el a jövőbeli céljainak megvalósításától.

Mindannyian tehetséggel születünk.

Az persze teljesen eltérő, az élet mely területén bontakoztathatjuk ki. Ennek felismerése alapvető fontossággal bír a megfelelő szintű önbizalom felépítéséhez, a megtalálása azonban korántsem egyszerű feladat.

Amikor bízunk magunkban, fel sem merül bennünk, hogy nem tudunk megcsinálni valamit vagy nem fog sikerülni a kitűzött cél.

A nehezebb feladatokra inkább egyfajta kihívásként tekintünk és nem adjuk fel a céljaink megvalósítását.

Az egészséges önbizalom az életben való boldogulás, fejlődés egyik alappillére. Sajnos nem mindenkinél alakul ki gyermekkorban, így az idő előrehaladtával felmerülő behatásokra nem megfelelő módon reagálunk.

Felesleges aggódnia, mert szakértő segítséggel felnőttként is megtanulhatja értékelni saját magát, illetve az Önt körülvevő világot.