Kommunikáció

Megfigyelte már, hogy van, aki eredendően jobb kommunikációs adottságokkal rendelkezik, míg mások számára küzdelem az önkifejezés?

Jogosan merülhet fel a kérdés, vajon a készség mekkora részben örökölt és tanult. Bizonyos szempontból mindegy, mert a kommunikáció az életben való boldogulásunk záloga.

Az ezen a területen magas szinten álló emberek könnyen ismerkednek, építenek kapcsolatokat. Ez a magánéletben és a munkában egyaránt kiemelt jelentőséggel bír.

Valószínűleg tapasztalta már, hogy a legtöbb nézeteltérés a nem megfelelő kommunikációból ered.

Ebben a tekintetben mindannyian egy szigeten állunk. A szerencsés helyzetben van egy közös terület, ami élvezetes beszélgetéshez vezet. Amikor ez nincs meg, elkezdünk harcolni vagy kihátrálunk a helyzetből.

A peches kifejlet a két sziget közötti szakadékból ered. Ilyenkor az jelenti a megoldást, ha a különbözőségek ellenére hidat építünk, méghozzá a párbeszéd segítségével.

Ismerős az a szituáció, amikor az alaposan megtervezett ajánlat ellenére mégsem sikerül nyélbe ütni az üzletet?

Pedig a tárgyalásra jó érzéssel érkezett, az előzetes egyeztetések bizakodásra adtak okot. Az eredmény mégsem a közös együttműködés.

A kommunikáció erejét sokan alábecsülik, pedig üzletekről, mások jövőjéről dönthet.

Miben segít a jobb kommunikáció?

  • Könnyebben elérheti a céljait,
  • javíthatja a kapcsolatait,
  • magabiztosan tudja kifejezni az igényeit,
  • bizalmat építhet ki,
  • elkerülheti a konfliktusokat.

A hatékony kommunikációval azokban a helyzetekben, amikor sérelem ér minket, lesz bátorságunk megszólalni és megvédeni magunkat. Fel merjük vállalni a véleményünket, mindezt olyan csomagolásban átadva, amivel nem gázolunk át a másik érzésein.

A kommunikációra szükségünk van, ha meg akarjuk osztani valakivel a véleményünket, ki akarunk állni magunkért akár a munkahelyen, akár otthon.

A fejlesztésével elérhetjük, hogy a kapcsolataink épüljenek, illetve javíthatunk a saját helyzetünkön. A tanulás a verbális, illetve a non-verbális jelekre egyaránt kiterjed. Mindezekre szükségünk van a pozitív, illetve a negatív érzéseink, gondolataink megosztásánál.

A negatívumok közlése ráadásul gyakran kelthet bennünk szorongást vagy bűntudatot. Bizonyára Ön is került már olyan helyzetbe, amikor úgy érezte, az őszinteséggel visszavonhatatlanul megbánt másokat.

A jól irányított kommunikáció elsajátításával az életében felmerülő szituációkra olyan módon reagálhat, ami kedvező helyzetbe hozza.

A technikák megismerését, majd gyakorlatba ültetését követően észreveheti, hogy könnyen épít kapcsolatokat, és hatékonyan oldja meg a felmerülő konfliktusokat. Mivel tanulható készségről van szó, nincs hátrányos helyzetben azokhoz képest, akik látszólag születésüktől kezdve kiválóan képesek kifejezni magukat.